Chorizo – co to jest? Jakie dania można z tego przygotować?

Kuchnia hiszpańska to jedna z popularniejszych kuchni świata. Obfituje ona w owoce morza, ale również w różnego rodzaju wyroby mięsne, w tym właśnie chorizo. Jest to rodzaj tradycyjnej kiełbasy wytwarzanej z mięsa wieprzowego, które jest przyprawione papryką wędzoną. Jako chorizo określa się całą grupę kiełbas, a poszczególne różnią się pomiędzy sobą rozmiarem, poziomem zmielenia mięsa, stopniem pikantności czy rasą świń, które zostały wykorzystane do produkcji. Wśród wszystkich rodzajów najbardziej wyróżnia się Chorizo Iberico, które wytwarzane jest z mięsa świń rasy iberico. Ten rodzaj chorizo jest najczęściej podawany w formie tapas.

Hiszpańskie klasyki z chorizo

Chorizo to bardzo popularny składnik w kuchni hiszpańskiej. Najczęściej można go spotkać jako dodatek w kanapkach, tostach czy innego rodzaju pieczywa. Chorizo to również jedno z najpopularniejszych tapas – występuje ono w formie podsmażonych grubych plastrów, które podawane są na ciepło w towarzystwie wina. Jako tapas można spotkać również chorizo duszone w cydrze lub winie czy też podawane w towarzystwie pieczywa oraz serów, wędlin czy warzyw. Chorizo jest również składnikiem wielu tradycyjnych hiszpańskich dań, takich jak migas de pastro (składający się z czerstwego chleba, oliwy z oliwek, czosnku oraz właśnie chorizo) czy fabada asturiana (rodzaj rozgrzewającej zupy fasolowej z pokrojonymi kawałkami chorizo, boczku i kaszanki). Oryginalne produkty hiszpańskie nie są ogólnodostępne w Polsce, dlatego warto korzystać ze sprawdzonych delikatesów internetowych. Dostępne tam produkty pozwolą na przeniesienie smaków słonecznej Hiszpanii do naszych domów.

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 − 1 =