Białko – istotny składnik budulcowy naszych mięśni i skąd go najlepiej czerpać?

Białko jest budulcem dla mięśni i jest absolutnie niezbędne dla zdrowego stylu życia. Białka składają się z aminokwasów i są wykorzystywane do budowy i naprawy tkanki mięśniowej, co czyni je ważnym elementem naszej diety. O tym jak są ważne dla organizmu, świadczą chociażby takie strony jak https://inkospor.pl/bialko, które podkreślają o wadze białek w prawidłowej diecie, a także utrzymania sportowej formy.

Typy białka

Istnieją dwa główne rodzaje białka: białko zwierzęce i białko roślinne. Białka zwierzęce pochodzą z mięsa, drobiu, ryb, produktów mlecznych i jaj, natomiast białka roślinne pochodzą z nasion roślin strączkowych (fasoli) i zbóż, takich jak ryż, pszenica i owies.

Zawartość i właściwości białka

Białka zawierają niezbędne aminokwasy, które nie mogą być wytwarzane przez nasz organizm, więc musimy je pozyskiwać ze źródeł żywności, takich jak mięso/ryby/drób/produkty mleczne/jajka/nasiona roślin strączkowych/ziarna. Organizm wykorzystuje te niezbędne aminokwasy do tworzenia tkanki mięśniowej – czy to do naprawy uszkodzeń spowodowanych ćwiczeniami, czy po prostu do utrzymania mięśni, które już mamy.

Dawka na co dzień

Zalecana dzienna dawka (RDA) białka wynosi 0,8g na kilogram masy ciała (np. jeśli ważysz 70kg, potrzebujesz 56g białka dziennie). Jeśli starasz się przybrać na wadze, dąż do uzyskania 1g na kg masy ciała; jeśli starasz się schudnąć, dąż do uzyskania 0,8g na kg masy ciała lub mniej, w zależności od poziomu aktywności – na przykład jeśli ćwiczysz regularnie.

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy − 1 =