Jak dobrać odpowiedni piec do pizzerii?

Piec do pizzy to nierozłączny element każdej pizzerii. To on w głównej mierze decyduje o chrupkości i jakości wypieczonego ciasta. Elektroniczny, gazowy, czy opalany drewnem? Sprawdźmy, który z nich jest najlepszy, a także jak wybrać ten odpowiedni do naszej restauracji

Co ma wpływ na zakup pieca do restauracji?

Odpowiedni wybór pieca do pizzy to połowa sukcesu każdej restauracji. Pozostaje znaleźć tylko kucharza, który potrafi ją przygotowywać i sukces będzie wręcz murowany. Na rynku mamy dostępne 3 najpopularniejsze rodzaje pieców:

– piec elektryczny,

– piec gazowy,

– piec opalany drewnem.

Piece elektryczne są najczęściej używane w mniejszych lokalach. Bardzo łatwo je się obsługuje oraz często posiadają szereg różnych funkcji. Dodatkowo mamy możliwość modyfikowania oraz rozbudowywania go o dodatkowe moduły, co może być przydatne w rozwoju lokalu. Tego typu sprzęt znaleźć można chociażby pod adresem https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Piece-do-pizzy-2526.html.

Piece gazowe są częściej wybierane w lokalach bardziej zaawansowanych. Kosztują więcej niż piece elektryczne, ale są o wiele tańsze w utrzymaniu, więc wybór pieca gazowego może nam się opłacić po czasie.

Piece opalane drewnem są szczególnie pożądane w lokalach, które stawiają na klimat oraz atmosferę. Piec znajdujący się na sali roznosi aromat pizzy po całym lokalu. Ważne jest to, że są one dodatkowo mniej awaryjne oraz tańsze w utrzymaniu, jednak mogą nie sprawdzić się w każdym lokalu.

Piec do pizzy musi być w pełni dostosowany do lokalu. Kiedy prowadzimy lokal gastronomiczny, w którym pizza jest tylko jednym z dań, można skusić się na wersję tańszą oraz mniej wydajną. W przypadku pizzerii powinien on mieć większą wydajność, tak aby goście nie musieli zbyt długo czekać na swoją pizzę.

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 + 19 =