Ziarna zbóż to jeden z podstawowych produktów rolniczych. Kluczową operacją jest ich odpowiednie przechowywanie – koniecznie w warunkach pozwalających utrzymać wysoką jakość oraz przydatność do konsumpcji. Należy przy tym zwracać szczególną uwagę na takie parametry, jak optymalna wilgotność (<14%) i maksymalna czystość (brak śmieci, piasku, kamieni, szkodników itp.). Jeśli jest to niezbędne, to przed zmagazynowaniem zboża trzeba je poddać procesowi oczyszczania w specjalnym urządzeniu.
Pszenicę, jęczmień, żyto, proso czy owies najlepiej jest pakować do worków polipropylenowych, wyróżniających się bardzo dużą wytrzymałością dzięki ponadprzeciętnie mocnemu splotowi. Powinny one spełniać rygorystyczne normy Unii Europejskiej w zakresie zawartości metali ciężkich, bo w przeciwnym razie mogą skazić przechowywane w nich ziarna. Godne polecenia są w szczególności worki oferowane na https://mocneworki.pl/home/worki-na-zboze. Jeśli chodzi o konkretne miejsce składowania zboża, to warto zdecydować się na magazyn silosowy zlokalizowany na terenie wystarczająco suchym, czyli o możliwie jak najniższym poziomie wód gruntowych.
Pożądany jest również łatwy dojazd dla wszelkich pojazdów (samochodów osobowych, busów, ciężarówek). Wspomniany obiekt zapewnia równomierny przepływ powietrza, świetnie zabezpiecza towar przed gryzoniami i posiada dobrą ochronę przeciwpożarową. Alternatywnym rozwiązaniem jest umieszczenie ziarna w tzw. wielkopowierzchniowym magazynie podłogowym. Pamiętajmy przy okazji o tym, że niekiedy zboże potrzebuje dodatkowej konserwacji przy użyciu preparatów chemicznych.