Zasady przechowywania zboża

Ziarna zbóż to jeden z podstawowych produktów rolniczych. Kluczową operacją jest ich odpowiednie przechowywanie – koniecznie w warunkach pozwalających utrzymać wysoką jakość oraz przydatność do konsumpcji. Należy przy tym zwracać szczególną uwagę na takie parametry, jak optymalna wilgotność (<14%) i maksymalna czystość (brak śmieci, piasku, kamieni, szkodników itp.). Jeśli jest to niezbędne, to przed zmagazynowaniem zboża trzeba je poddać procesowi oczyszczania w specjalnym urządzeniu.

Odrębny magazyn to idealne miejsce

Pszenicę, jęczmień, żyto, proso czy owies najlepiej jest pakować do worków polipropylenowych, wyróżniających się bardzo dużą wytrzymałością dzięki ponadprzeciętnie mocnemu splotowi. Powinny one spełniać rygorystyczne normy Unii Europejskiej w zakresie zawartości metali ciężkich, bo w przeciwnym razie mogą skazić przechowywane w nich ziarna. Godne polecenia są w szczególności worki oferowane na https://mocneworki.pl/home/worki-na-zboze. Jeśli chodzi o konkretne miejsce składowania zboża, to warto zdecydować się na magazyn silosowy zlokalizowany na terenie wystarczająco suchym, czyli o możliwie jak najniższym poziomie wód gruntowych.

Pożądany jest również łatwy dojazd dla wszelkich pojazdów (samochodów osobowych, busów, ciężarówek). Wspomniany obiekt zapewnia równomierny przepływ powietrza, świetnie zabezpiecza towar przed gryzoniami i posiada dobrą ochronę przeciwpożarową. Alternatywnym rozwiązaniem jest umieszczenie ziarna w tzw. wielkopowierzchniowym magazynie podłogowym. Pamiętajmy przy okazji o tym, że niekiedy zboże potrzebuje dodatkowej konserwacji przy użyciu preparatów chemicznych.

Dodaj Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × trzy =