Yerba mate jest to napój, który jest przygotowywany z gałązek Ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Drzewo to jest wiecznie zielone, dlatego yerba mate jest pozyskiwana z drzewa przez cały rok. Uprawiane jest na terenie dzisiejszej Argentyny, Paragwaju, Urugwaju oraz Brazylii. Dlaczego yerba mate cieszy się coraz większą popularnością? Odpowiedź jest prosta – ma właściwości pobudzające, ponadto zawiera w sobie żelazo,a nie wypłukuje jak kawa, wzmacnia pracę serca oraz układ nerwowy.
Oprócz liści oskrzewu paragwajskiego do yerba mate dodawane są również kilka innych roślin jak na przykład guarana, elaborada czy despalada. I tutaj już wszystko zależy od ciebie, jaki masz cel – czy chcesz schudnąć, pobudzić się, mieć energię, zwiększyć ilość magnezu, wzocnić serce, wzmocnić układ odpornościowy, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z tą herbatą, czy jesteś młody czy w starszym wieku. Są to wszystko cechy indywidualne i tylko ty będziesz wiedział, czego najlepiej potrzebujesz, czy na jakim etapie picia yerba mate jesteś. Jeśli jesteś początkujący to warto zapoznać się verde mate, jest to brazylijska yerba, często zwie się ją green, z kolei dla weteranów polecana jest espadala- mate bez patyczków, bardziej esencjonalna i o wyrazistym smaku – są to dwa różne rodzaje yerby.
Yerbe wsyp do yerba mate palo santo, czyli specjalnego naczynia, w wysokości 2/3 Następnie zamknij dłonią otwór i obróć je do góry nogami, aby wyleciał pyłek, potem włóż bombille i wlej minimalnie zimnej wody aby nawilżyć suche. Ostatnim etapem jest zalanie gorącą wodą yerbe. Gdy już ją wypijesz to dolewaj znowu gorącej wody do czasu aż napój traci smak.