Dobrze wyposażona kuchnia pozwoli na szybkie i sprawne przygotowanie posiłku od podstaw, bez zbędnego bałaganu i zastanawiania się. Dlatego warto przemyśleć, co najczęściej przygotowujemy w kuchni i jakie akcesoria mogą nam ułatwić pracę. Wiele z przydatnych kuchennych gadżetów wcale nie zajmuje dużo miejsca ani nie ma wygórowanych cen, więc każdy może się w nie zaopatrzyć, by były zawsze pod ręką. Co więc będzie przydatne przy gotowaniu i pieczeniu?
Na jednym grzaniu piekarnika można przygotować wiele różnych elementów na potrawy na cały tydzień, jednak aby tak zoptymalizować sobie pracę, warto zainwestować w kilka naczyń żaroodpornych i blach do pieczenia. Piekąc mięso na niedzielny obiad, możemy obok upiec buraki, ziemniaki czy dynię lub pomidory na późniejsze wykorzystanie. Wystarczy je potem zmiksować na przecier, zupę-krem czy sos i przechowywać w lodówce, a przed podaniem podgrzać i doprawić. By potrawy pieczone nie wysychały, przydatna będzie folia aluminiowa, którą możemy przykryć blachę i zatrzymać wilgoć w potrawie. Z takiej folii możemy też owinąć kieszonkę, do której włożymy rybę z dodatkami, udka kurczaka lub warzywa do duszenia – szczelnie zamkniętą wrzucamy potem do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowane dania są soczyste, miękkie i aromatyczne. Dla miłośników wypieków obowiązkowy będzie też papier do pieczenia. Dzięki niemu nie będziemy musieli każdorazowo smarować blachy masłem i obsypywać mąką, więc zaoszczędzimy sobie pracy i bałaganu do sprzątania, a także uchronimy nasze ciasteczka i ciasta przed przywieraniem do blachy.