Świnka morska to obok psa, kota i królika najbardziej popularne zwierzę domowe. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że ze względu na niezwykle wrażliwy układ pokarmowy i podatność na różne choroby wymaga ona odpowiedniej diety. Jej podstawą powinno być siano oraz wszelkiego rodzaju zielenina. Oprócz tego konieczne jest podawanie witaminy C w kroplach, bo jej niedobór to częsta przyczyna śmierci tego zwierzęcia. Taki produkt posiadają w swojej ofercie niemal wszystkie sklepy zoologiczne internetowe.
Świnka morska to zwierzę dosyć chorowite, cierpiące często na ból zębów, wątroby oraz jelit. Z tego względu zaleca się, aby kluczowym składnikiem jej diety było siano, ponieważ zawiera ono bardzo dużo włókien, które pozytywnie oddziałują na organizm. Drugim istotnym pokarmem jest zielonka, czyli wszelkie elementy roślin nie będące warzywami – trawa, liście, pędy, kwiaty i zioła. Można je bez większego problemu dostać za darmo na bazarkach czy w kwiaciarniach. Oprócz tego w diecie muszą się znaleźć surowe warzywa, w tym zwłaszcza marchew, brokuł, kalarepa, pomidor, zielony ogórek i rzodkiewka.
Niewskazana jest natomiast cebula, czosnek, papryka i ziemniaki. Jeśli zaś chodzi o owoce (maliny, truskawki, jagody, banany, mandarynki itp.), nasiona, orzechy czy migdały, to mogą być one podawane wyłącznie okazjonalnie, np. trzy razy w tygodniu. To samo dotyczy karmy komercyjnej, gdyż nie jest ona w stanie sprostać wszystkich wymaganiom przewodu pokarmowego i żołądka świnki. Dodajmy, że jedyną akceptowalną jest ta w formie homogennego granulatu (jednorazowa porcja – maksymalnie 20 g). Zupełnie oddzielną kategorię stanowią specjalistyczne karmy weterynaryjne, przeznaczone dla zwierząt cierpiących na określone choroby lub posiadających ponadprzeciętnie wrażliwy układ pokarmowy. W sytuacji, gdy właśnie takiego pożywienia potrzebuje nasza świnka morska sklep zoologiczny jest najlepszym miejscem do jego zakupu.
Dieta świnki musi być przede wszystkim urozmaicona, bo pozwoli to uniknąć niedoboru składników mineralnych oraz witamin.
Produkty surowe powinny być koniecznie świeże, a także umyte w bieżącej wodzie i precyzyjnie osuszone przed podaniem. Oto kilka innych zasad, których warto przestrzegać: