Pyszne zupy z Azji

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Azjatyckie zupy są znane z tego, że stanowią połączenie różnorodnych smaków – słodkiego, kwaśnego, ostrego oraz słonego. Taki rezultat jest możliwy do uzyskania dzięki licznym przyprawom (np. chili, imbir, czosnek, kolendra), lokalnym grzybom oraz warzywom o wyrazistym smaku i zapachu. Wśród zup dominują buliony warzywne, choć popularnością cieszą się też potrawy z owocami morza, kurczakiem i rybami. Warto pamiętać, że orientalne dania są przygotowywane według tradycyjnych przepisów, więc ich „europejska” modyfikacja może być trudna, zwłaszcza jeżeli chodzi o zastąpienie kluczowego, lokalnego składnika. 

Po jakie zupy najchętniej sięgają mieszkańcy Azji? 

Jedną z pyszniejszych wietnamskich dań jest zupa pho, która zyskała swoją popularność około stu lat temu. Nie wiadomo kto pierwszy ją ugotował, ale jedno jest pewne – od razu stała się drugim, zaraz po sajgonkach, ulubionym daniem mieszkańców Wietnamu. Zupa pho jest często przygotowywana i sprzedawana na ulicznych straganach, a Azjaci jedzą ją nie tylko na obiad, ale również na śniadanie. Głównym składnikiem dania jest starannie dobrane kości oraz mięso wołowe, które powinny być gotowane nawet przez pięć godzin. Oprócz tego w skład wywaru wchodzą: cebula, imbir, czosnek, anyż gwiazdkowy, cynamon, koper włoski oraz goździki. Do przybrania zupy potrzebne będą: makaron ryżowy, ugotowane mięso, cebula, czosnek, fasola mung oraz papryczki chili. 

Drugim, równie pysznym azjatycim daniem jest zupa won ton, pochodząca z Chin. Jej nazwa wywodzi od pierożków wonton, które odgrywają główną rolę w tym daniu. I choć przygotowanie tego dania jest czasochłonne (przez wielogodzinne gotowanie wieprzowych nóżek) to i tak potrawa cieszy się dużą popularnością i od ponad dwóch tysięcy lat na stałe gości w menu mieszkańców Azji. Oryginalnie postawę zupy stanowił wywar z wieprzowych udek, którego przygotowanie zajmowało do kilku godzin (aż do rozpadu mięsa).

Na szczęście wielogodzinne gotowanie można pominąć i zamiast tego skorzystać z gotowego bulionu (np. wieprzowego czy wołowego), co znacznie skróci czas przygotowywania zupy. Oprócz tego do ugotowania dania potrzebne będą: sos sojowy, czosnek, imbir, kolendra, cebula oraz sos rybny. Najważniejsze w zupie won ton są pierożki. Ich przygotowanie nie jest trudne – do stworzenia ciasta wystarczy woda, sól, mąka pszenna i ryżowa oraz piętnaście minut chłodzenia w lodówce. Z kolei farsz to połączenie mięsa wołowego (rzadziej kurczaka lub krewetek), startego imbiru, czosnku, posiekanej kolendry oraz przypraw. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Dlaczego warto zdecydować się na odkurzacz centralny?
Odkurzacz to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdego domu. Wybierając odpowiedni model dla siebie, nie zawsze warto kierować się tradycją. […]
Jak przygotować plik do druku wielkoformatowego?
Jak przygotować plik do druku wielkoformatowego?
Druk wielkoformatowy to świetny sposób na dzielenie się swoimi zdjęciami i sztuką z innymi. Niezależnie od tego, czy tworzysz plakaty […]
Dlaczego opłaca się szukać mieszkania za pośrednictwem biura?
Dlaczego opłaca się szukać mieszkania za pośrednictwem biura?
Poszukując mieszkania do zakupu w Szczecinie, mamy wiele opcji do wyboru. Znacznie bardziej opłacalny będzie rynek wtórny, w przypadku którego […]