Ksylitol i jego właściwości prozdrowotne

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Ksylitol to zdrowa i coraz częściej wybierana alternatywna dla tradycyjnego cukru białego. Uznano go za naturalną i zdrową substancję słodzącą, przez co na jego zakup decydują się osoby przede wszystkim aktywne fizycznie, posiadające wiedzę na temat zdrowego odżywiania i chcące po prostu poprawić swoje zdrowie. Ksylitol jest niskokalorycznym środkiem słodzącym pozyskiwanym z kory brzozy. Posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest całkowicie inaczej metabolizowany w naszym organizmie, mogą więc po niego sięgać nawet diabetycy. 

Właściwości prozdrowotne ksylitolu

Główną zaletą ksylitolu jest jego niska kaloryczność. 100 gram produktu posiada około 240 kcal, przy czym – dla porównania – ta sama ilość cukru białego zawiera niemal 400 kcal. Dzięki temu może wspierać proces odchudzania i dążenie do wymarzonej sylwetki bez konieczności rezygnacji ze słodzenia napojów czy potraw. Ksylitol jest równie słodki i przyjemny w smaku co cukier, dlatego jego stosowanie w kuchni jest identyczne. To uniwersalna substancja, ponieważ mogą nią słodzić także osoby cierpiące na cukrzycę, insulinooporność czy otyłość (jest bowiem metabolizowany bez udziału insuliny). Dodatkowo ksylitol zalicza się to prebiotyków, czyli naturalnych substancji roślinnych wspomagających czynność bakterii probiotycznych znajdujących się w naszym układzie pokarmowym. Mikroflora jelitowa działa efektywniej, co wpływa pozytywnie na proces trawienia.

Zastosowanie ksylitolu w kuchni

Ksylitol stosuje się zupełnie tak samo jak tradycyjny cukier. Można więc słodzić nim herbatę, kawę czy inne napoje oraz dodawać go do potraw. Dobrze sprawdzi się do naleśników, racuszków, ciast i wypieków. Nie sprawdzi się jedynie podczas pieczenia ciast drożdżowych, ponieważ drożdże na nim nie wyrosną. Ksylitol jest odporny na wysokie temperatury, możemy dodawać go do konfitur, dżemów i powideł. Dobrej jakości ksylitol można kupić między innymi pod poszczególnym adresem internetowym https://www.bioswena.pl/ksylitol-cukier-brzozowy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Zalety stosowania ekogroszku w ramach opału
Rosnące zanieczyszczenia powietrza, gleby oraz wód powierzchniowych, jak również nowe wytyczne odnośnie kotłów grzewczych skłaniają nas do poszukiwania alternatywnych źródeł […]
Dlaczego warto się poddawać testom diagnostycznym?
Dlaczego warto się poddawać testom diagnostycznym?
Testy psychometryczne służą do oceny zdolności i potencjału kandydata do pełnienia danej roli. Mogą być wykonywane jako część procesu rekrutacji […]
Dlaczego właściwe nawadnianie organizmu jest takie ważne?
Jednym z kluczowych warunków prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest wysoki poziom jego nawodnienia. Woda wspomaga bowiem wchłanianie wartościowych składników odżywczych […]