Ostatnio coraz popularniejszym pomysłem na biznes stają się firmy cateringowe. Kiedyś na takie usługi patrzyło się głównie w kontekście wesel, chrzcin, i innych dużych przyjęć. Ostatnio jednak wiele osób decyduje się na zakup gotowych dań z dowozem do domu. Ma to związek zarówno ze stylem życia, gdzie nie każdy ma czas przygotowywać pełnowartościowe posiłki, jak i trendem na zdrowe żywienie, który zyskuje coraz to więcej zwolenników. Dlatego też otwarcie własnej firmy dostarczającej jedzenie może okazać się dochodowym pomysłem.
Jak w przypadku każdego biznesu, najpierw należy zbadać rynek. Zapotrzebowanie na inne produkty może być w mniejszej miejscowości, a inne mogą okazać się popularne w większym mieście. Warto wziąć pod uwagę okoliczne stołówki, szkoły bądź miejsca pracy – mogą w przyszłości okazać się obiecującymi klientami. Dobrze jest również zastanowić się nad ofertą. Ostatnio coraz popularniejsze stają się cateringi wegańskie i wegetariańskie, albo te przygotowujące posiłki według wytycznych różnych diet (poniżej danej liczby kalorii lub keto). Ważny jest również wybór lokalu oraz wyposażenia – od lodówek po worki do pojemników, wszystko powinno być dobre jakościowo, a także higieniczne w użyciu. Nad bezpieczeństwem będzie czuwał sanepid, dlatego pomieszczenie musi być łatwe w czyszczeniu, posiadać dostęp do bieżącej wody oraz zaopatrzenie mydła, ręczników i płynów do dezynfekcji. Warto pochylić się też nad problemem wentylacji (klimatyzacja może okazać się niezbędna w lecie). W koszty należy również wrzucić zastawę stołową, pudełka i akcesoria kuchenne. Po podjęciu decyzji dotyczących lokalu i pracowników oraz opracowaniu biznesplanu, firmę cateringową należy zarejestrować. Pozwoli to uniknąć przykrych niespodzianek związanych z niedopełnieniem formalności. Na szczęście w Polsce rejestracja działalności gospodarczej jest bezpłatna i stosunkowo prosta.