Każdy zawodowy kucharz, poza posiadanymi zdolnościami kulinarnymi i smakiem musi posiadać kilka obowiązkowych atrybutów. Oprócz odpowiedniego stroju i czapki kucharskiej, która stałą się symbolem kucharzy, w podstawowym wyposażeniu kucharza powinny się znaleźć odpowiednie noże.
Profesjonalne noże kuchenne dla kucharzy stanowią podstawowe narzędzie pracy w kuchni. Nie ma nic gorszego podczas przygotowywania posiłków od tępego noża. Każdy szanujący się szef kuchni powinien posiadać własny nóż, a najlepiej, aby zaopatrzył się w więcej niż jeden. Poza najbardziej uniwersalnym, nazywanym „nożem szefa kuchni”, którym kucharz jest w stanie pokroić niemal wszystko, warto wyposażyć się w odpowiednie noże o specjalnym przeznaczeniu do różnych czynności. Można znaleźć gotowy zestaw lub skomponować go samodzielnie z najbardziej przydatnych noży.
Spośród noży kuchennych dla kucharzy wyróżniamy następujące rodzaje:
– nóż do trybowania (wąski i elastyczny, umożliwia precyzyjne wycinanie drobnych kości i oddzielanie kości od mięsa),
– nóż do ryb (cienki i giętki nóż, pozwalający na dokładne filetowanie i porcjowanie mięsa ryb),
– nóż do mięsa (wygodny i ostry nóż o gładkim ostrzu, ułatwiającym porcjowanie mięsa),
– nóż do warzyw (poręczny nóż o krótkim i gładkim ostrzu, umożliwiającym obieranie i krojenie warzyw),
– nóż do chleba (gruby i solidny nóż o ząbkowanym ostrzu, dzięki któremu z łatwością można pokroić nawet świeże pieczywo),
– nóż do serów (charakteryzujący się ząbkowanym ostrzem i wycięciami na powierzchni, zapobiegającymi przyklejaniu się sera),
– tasak (ciężki, ostry nóż z szerokim ostrzem, którym sprawnie można posiekać mięso lub zioła).
Wybór marki i materiału, z jakiego są wykonane noże, zależy od indywidualnych preferencji użytkownika. Kupując produkty wysokiej jakości, mamy pewność że posłużą długo. By zachować właściwości noży, warto przechowywać je w specjalnie do tego przeznaczonym etui.