Ksylitol to zdrowa i coraz częściej wybierana alternatywna dla tradycyjnego cukru białego. Uznano go za naturalną i zdrową substancję słodzącą, przez co na jego zakup decydują się osoby przede wszystkim aktywne fizycznie, posiadające wiedzę na temat zdrowego odżywiania i chcące po prostu poprawić swoje zdrowie. Ksylitol jest niskokalorycznym środkiem słodzącym pozyskiwanym z kory brzozy. Posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest całkowicie inaczej metabolizowany w naszym organizmie, mogą więc po niego sięgać nawet diabetycy.
Główną zaletą ksylitolu jest jego niska kaloryczność. 100 gram produktu posiada około 240 kcal, przy czym – dla porównania – ta sama ilość cukru białego zawiera niemal 400 kcal. Dzięki temu może wspierać proces odchudzania i dążenie do wymarzonej sylwetki bez konieczności rezygnacji ze słodzenia napojów czy potraw. Ksylitol jest równie słodki i przyjemny w smaku co cukier, dlatego jego stosowanie w kuchni jest identyczne. To uniwersalna substancja, ponieważ mogą nią słodzić także osoby cierpiące na cukrzycę, insulinooporność czy otyłość (jest bowiem metabolizowany bez udziału insuliny). Dodatkowo ksylitol zalicza się to prebiotyków, czyli naturalnych substancji roślinnych wspomagających czynność bakterii probiotycznych znajdujących się w naszym układzie pokarmowym. Mikroflora jelitowa działa efektywniej, co wpływa pozytywnie na proces trawienia.
Ksylitol stosuje się zupełnie tak samo jak tradycyjny cukier. Można więc słodzić nim herbatę, kawę czy inne napoje oraz dodawać go do potraw. Dobrze sprawdzi się do naleśników, racuszków, ciast i wypieków. Nie sprawdzi się jedynie podczas pieczenia ciast drożdżowych, ponieważ drożdże na nim nie wyrosną. Ksylitol jest odporny na wysokie temperatury, możemy dodawać go do konfitur, dżemów i powideł. Dobrej jakości ksylitol można kupić między innymi pod poszczególnym adresem internetowym https://www.bioswena.pl/ksylitol-cukier-brzozowy.