Piec do pizzy to nierozłączny element każdej pizzerii. To on w głównej mierze decyduje o chrupkości i jakości wypieczonego ciasta. Elektroniczny, gazowy, czy opalany drewnem? Sprawdźmy, który z nich jest najlepszy, a także jak wybrać ten odpowiedni do naszej restauracji
Odpowiedni wybór pieca do pizzy to połowa sukcesu każdej restauracji. Pozostaje znaleźć tylko kucharza, który potrafi ją przygotowywać i sukces będzie wręcz murowany. Na rynku mamy dostępne 3 najpopularniejsze rodzaje pieców:
– piec elektryczny,
– piec gazowy,
– piec opalany drewnem.
Piece elektryczne są najczęściej używane w mniejszych lokalach. Bardzo łatwo je się obsługuje oraz często posiadają szereg różnych funkcji. Dodatkowo mamy możliwość modyfikowania oraz rozbudowywania go o dodatkowe moduły, co może być przydatne w rozwoju lokalu. Tego typu sprzęt znaleźć można chociażby pod adresem https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Piece-do-pizzy-2526.html.
Piece gazowe są częściej wybierane w lokalach bardziej zaawansowanych. Kosztują więcej niż piece elektryczne, ale są o wiele tańsze w utrzymaniu, więc wybór pieca gazowego może nam się opłacić po czasie.
Piece opalane drewnem są szczególnie pożądane w lokalach, które stawiają na klimat oraz atmosferę. Piec znajdujący się na sali roznosi aromat pizzy po całym lokalu. Ważne jest to, że są one dodatkowo mniej awaryjne oraz tańsze w utrzymaniu, jednak mogą nie sprawdzić się w każdym lokalu.
Piec do pizzy musi być w pełni dostosowany do lokalu. Kiedy prowadzimy lokal gastronomiczny, w którym pizza jest tylko jednym z dań, można skusić się na wersję tańszą oraz mniej wydajną. W przypadku pizzerii powinien on mieć większą wydajność, tak aby goście nie musieli zbyt długo czekać na swoją pizzę.