Dlaczego warto jeść suszone owoce?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Suszone owoce to znakomity dodatek do różnych dań. Wiele osób stosuje je jako samodzielną przekąskę. Znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych i redukujących wagę. Popularne są zwłaszcza zimą, kiedy istotnie spada jakość świeżych jabłek czy gruszek. Jak są inne zalety suszonych owoców i jak je wykorzystać w kuchni? 

Właściwości prozdrowotne 

Owoce suszone znane są dużej zawartości błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie pokarmów. Dzięki temu sprawdzają się w diecie redukcyjnej, nawet pomimo dużej kaloryczności. Suszone owoce nie zawierają ponadto tłuszczy. Cały proces wspomagają liczne witaminy i składniki mineralne. Pozytywnie na funkcjonowanie organizmu wpływa żelazo (przeciwdziałanie anemii) czy wapń (mocne kości). Warto wspomnieć o wysokiej zawartości witaminy A (pozytywny wpływ na skórę) oraz B (lepsze funkcjonowanie układu nerwowego). 

Liczne zastosowania w kuchni 

Suszone owoce to idealny dodatek do przeróżnych dań. Np. żurawinę mrożoną można wykorzystać w sałatkach, a rodzynki świetnie sprawdzają się w deserach. Daktyle nadają się do tworzenia energetycznych batonów. Wystarczy zalać je wrzątkiem i po czasie zmielić ze słonecznikiem lub pestkami dyni w blenderze. Suszone owoce dodaje się do płatków owsianych, dzięki czemu uzyskuje się musli. Wiele osób stosuje je również jako wieczorną przekąskę. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Nauka hiszpańskiego – zainwestuj w siebie i swoje umiejętności
Nauka hiszpańskiego – zainwestuj w siebie i swoje umiejętności
Zgłębianie tajników nowego języka jest czymś, co zawsze się opłaca, niezależnie od tego ile mamy lat i jaki jest charakter […]
Telebimy nie tylko na zewnątrz
Telebimy nie tylko na zewnątrz Telebimy kojarzą nam się raczej z ekranami znajdującymi się na zewnątrz, jednak wraz ze wzrostem […]
Urządzenia chłodnicze, czyli niezbędne wyposażenie gastronomii
Urządzenia chłodnicze, czyli niezbędne wyposażenie gastronomii
Sprzęt chłodniczy jest niezbędnym elementem wyposażenia każdej restauracji, imprezy lub usługi cateringowej. Lodówki nie tylko pomagają utrzymać żywność i napoje […]