Suszone owoce to znakomity dodatek do różnych dań. Wiele osób stosuje je jako samodzielną przekąskę. Znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych i redukujących wagę. Popularne są zwłaszcza zimą, kiedy istotnie spada jakość świeżych jabłek czy gruszek. Jak są inne zalety suszonych owoców i jak je wykorzystać w kuchni?
Owoce suszone znane są dużej zawartości błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie pokarmów. Dzięki temu sprawdzają się w diecie redukcyjnej, nawet pomimo dużej kaloryczności. Suszone owoce nie zawierają ponadto tłuszczy. Cały proces wspomagają liczne witaminy i składniki mineralne. Pozytywnie na funkcjonowanie organizmu wpływa żelazo (przeciwdziałanie anemii) czy wapń (mocne kości). Warto wspomnieć o wysokiej zawartości witaminy A (pozytywny wpływ na skórę) oraz B (lepsze funkcjonowanie układu nerwowego).
Suszone owoce to idealny dodatek do przeróżnych dań. Np. żurawinę mrożoną można wykorzystać w sałatkach, a rodzynki świetnie sprawdzają się w deserach. Daktyle nadają się do tworzenia energetycznych batonów. Wystarczy zalać je wrzątkiem i po czasie zmielić ze słonecznikiem lub pestkami dyni w blenderze. Suszone owoce dodaje się do płatków owsianych, dzięki czemu uzyskuje się musli. Wiele osób stosuje je również jako wieczorną przekąskę.