Czy panele w kuchni to dobry pomysł?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Aby podłoga w kuchni była ładna, praktyczna i funkcjonalna powinna być wykonana z odpowiednich materiałów. Najczęściej wykorzystywanym materiałem są płytki ceramiczne, które są efektowne, trwałe i łatwe w czyszczeniu. Okazuje się jednak, że coraz więcej osób decyduje się na montaż w kuchni paneli połogowych. Warto więc przyjrzeć się bliżej temu rozwiązaniu i sprawdzić, czy panele w kuchni to dobry pomysł?

Podstawową zaletą paneli podłogowych jest ich cena oraz łatwość montażu. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które przy odrobinie zdolności manualnych oraz wprawy można założyć samemu. Decydując się panele podłogowe do kuchni należy jednak pamiętać, że nie wszystkie będą nadawać się do tego pomieszczenia. Do kuchni powinno się wybierać jedynie produkty o klasie ścieralności AC3 bądź AC4. Chodzi o to, by panele zbyt szybko nie uległy zniszczeniu i nie straciły swego początkowego wyglądu. Osoby przygotowujące posiłki w kuchni często poruszają się wzdłuż blatów. Wybór paneli o gorszej klasie ścieralności sprawi, że miejsca częściej użytkowane bardzo szybko zostaną wytarte. Kolejnym istotnym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę wybierając panele do kuchni jest klasa użyteczności. Najlepiej kupować produkty oznaczone cyfrą 23, które mogą być wykorzystywane w domu, w miejscach o dużej intensywności. W związku z tym, że kuchnia to miejsce o podwyższonej wilgotności, panele kuchenne powinny posiadać impregnowany rdzeń, zapewniający dodatkową ochronę przed wodą. Przeciwnicy paneli podłogowych w kuchni uważają, że przyciągają one kurz i w związku z tym szybko się brudzą. Problem ten można rozwiązać wybierając modele z powłoką antystatyczną lub wybierając wzór, na którym kurz i brud nie będą widoczne. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się panele dąb sonoma, na których nie widać zanieczyszczeń. Dodatkowo, efektowny wygląd tych paneli sprawia, że znakomicie sprawdzają się w nowoczesnej kuchni.

Podsumowując, można stwierdzić, że panele podłogowe w kuchni to dobry pomysł pod warunkiem doboru odpowiednich produktów, dostosowanych do tego wnętrza. Wysokiej jakości panele mają podobne właściwości co płytki ceramiczne, lecz mają tę przewagę, że skutecznie ocieplają pomieszczenia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

  • Kasia z Arbiton 28.11.2018

    W kuchni dobrze sprawdzą się panele winylowe (np. Arbiton), które perfekcyjnie odwzorowują rysunek naturalnego drewna albo posadzki kamiennej. Dzięki zastosowaniu rdzenia mineralnego są w pełni odporne na działnie wody i nadają się do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu i przeznaczonych do intensywnego użytkowania. Są ciepłe i miłe w dotyku, a równie łatwe do utrzymania w czystości co płytki ceramiczne. Popularne jest kładzenie paneli winylowych nie tylko w kuchni, ale na całej powierzchni mieszkania, dzięki czemu osiągnąć można przestronny efekt „one space”.

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Zalety elektronicznych wersji dokumentacji medycznych
Elektroniczny dostęp do dokumentacji medycznej w szpitalach to niewątpliwe ułatwienie pracy i większa dostępność do ważnych dla pacjenta informacji. System […]
Pozytywne właściwości wina, wspomagające zdrowie i umysł
Mówi się, że alkohol szkodzi zdrowiu. Jest to oczywiście prawda jeżeli pije się go za często i w zbyt dużych […]
Działanie programów udźwiękawiających
Działanie programów udźwiękawiających
Dźwięki i obrazy towarzyszą każdemu z nas w codziennym życiu i pozwalają nam na interakcję z otoczeniem. Osoby niewidome mają […]