Nie od dziś wiadomo, że zdrowie jest najważniejsze i aby żyć długo, należy zrobić wszystko, żeby uchronić się przed różnego rodzaju chorobami. Niestety w dzisiejszych czasach spożywanie tłustych mięs, słodyczy, słonych przekąsek oraz pokarmów typu fast-food nie wpływa zbyt korzystnie na stan zdrowia, przez co ludzie zmagają się z otyłością, cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą oraz innymi poważnymi chorobami, które niestety skracają życie. Co zatem jeść, aby żyć jak najdłużej? Oczywiście zdrowe produkty spożywcze, które pozbawione są sztucznych dodatków, dlatego też najlepiej postawić na żywność ekologiczną. Co jednak powinno znaleźć się w codziennym menu?
Ryby, zwłaszcza te tłuste, to bardzo dobre źródło witamin, minerałów oraz kwasów z grupy omega-3. Decydując się jednak na zakup ryb, nie należy wybierać tych hodowlanych, ponieważ wyłącznie ryby żyjące w naturalnym środowisku są cenne dla zdrowia i pozbawione hormonów oraz antybiotyków.
Kolejnym bardzo dobrym źródłem korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych są warzywa i owoce. Jeśli chodzi o warzywa, to można jeść je bez ograniczeń, najlepiej w surowej postaci, ponieważ owoce zawierają w swoim składzie spore ilości cukru.
Razowy chleb, ciemne kasze i makarony to cenne źródło błonnika, który pomaga usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii i toksyny. Takie produkty pozostawiają na długo uczucie sytości, dzięki czemu pomiędzy posiłkami nie ma się ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek.
bardzo lubię ryby i owoce morza, także może będę żyla 100 lat, jeśli mnie nic nie przejedzie 😀 hahaha