Większość popularnych produktów żywnościowych posiada ograniczony termin do spożycia. Muszą być one zatem we właściwy sposób zabezpieczone, tak aby nie uległy zbyt szybko zepsuciu pod wpływem różnych czynników biologicznych oraz fizycznych. W przypadku wszelkich wyrobów mięsnych, warzyw i owoców zaleca się ich pakowanie do próżniowych worków moletowanych. Można je kupić m.in. na https://pakowarkiprozniowe.pl/worki-moletowane.
Wspomniane we wstępie worki moletowane świetnie nadają się do przechowywania żywności, ponieważ charakteryzują się wysoką wytrzymałością mechaniczną i optymalnie chronią zawartość przed destrukcyjnym działaniem bakterii tlenowych, wilgocią czy nadmiernym wysuszeniem. Alternatywę stanowią hermetyczne pojemniki z pokrywą silikonową, które są niemal całkowicie przezroczyste, wyjątkowo trwałe, lekkie i łatwe w czyszczeniu. Co istotne, można je bez problemu wkładać do zamrażarki, a nawet kuchenki mikrofalowej. Jeśli chodzi o surowe mięso, to przeznaczone są do niego specjalne tacki wykonane z materiału pochłaniającego wilgoć. W ten sposób produkt leżący w lodówce jest dobrze zabezpieczony przed rozwojem drobnoustrojów przyspieszających proces jego psucia się.
Z kolei świeże ryby potrzebują przechowywania w temperaturze od minus jednego do maksymalnie dwóch stopni Celsjusza. Wyjątkiem są ryby wędzone, które trzeba szczelnie owinąć folią spożywczą, aby ich specyficzny zapach nie przeszedł na pozostałe dania. Dodajmy, że doskonałą metodą na zabezpieczenie żywności jest również jej pasteryzowanie, marynowanie, kiszenie i suszenie.