Dieta wegańska staje się coraz powszechniejsza. Wielu ludzi całkowicie rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego, mając świadomość jaki wpływ tego typu jedzenie ma na nasze organizmy. W tym miejscu warto wspomnieć również o destrukcyjnym oddziaływaniu hodowli bydła i trzody chlewnej na środowisko naturalne. By wyhodować jedną krowę, która zaspokoi głód kilkudziesięciu osób, musimy nakarmić ją roślinami, które zaspokoiłyby potrzeby setek ludzi. Niezależnie jednak od naszej motywacji, taki roślinny sposób żywienia ma więcej plusów niż minusów i warto się z nim zapoznać bliżej.
W Warszawie, Poznaniu, czy Krakowie znajdziemy przynajmniej kilkanaście restauracji serwujących wegańskie dania, jednak na szczególną uwagę zasługuje gdański lokal, o którym więcej przeczytamy na witrynie internetowej https://pracowniababette.pl/. To doskonałe miejsce dla rozpoczynających przygodę wege i mających do czynienia z takim jedzeniem od lat. Znajdziemy tu wspaniałe, w pełni warzywne zupy, takie jak krem marchwiowy czy marokańska harira, bigos z boczniaków, a nawet pozbawione jajek brownie. Tego typu potrawy przekonają do kuchni wegańskiej nawet zatwardziałych zwolenników steków i innego krwistego mięsa.