Dla wielu z nas jedzenie jest po prostu sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Oczywiście jest to prawda, lecz jednocześnie należy zwrócić uwagę na inne aspekty spożywanych posiłków. W wielu publikacjach podkreślony jest przykładowo społeczny kontekst wspólnego jedzenia. Warto też mieć wzgląd na pobudzenie różnorakich zmysłów, które następuje w trakcie dobrego posiłku.
Właściwie przyrządzone potrawy powinny oczywiście wpływać przede wszystkim na nasze kubki smakowe. Nie jest to jednak jedyny element pobudzenia sensorycznego organizmu podczas spożywania posiłku. Równie ważne są zmysły wzroku i węchu. Należy zwrócić też uwagę na otoczenie, w którym jemy. Jeżeli chodzi o ten aspekt w restauracji Rabka Zdrój jest bardzo przyjemny klimat. Również piękno otaczającego nas krajobrazu pozwala bowiem na delektowanie się jedzeniem w równym stopniu, co widok i zapach potraw. Najnowsze badania naukowe zdają się również potwierdzać rolę w odczuwaniu smaku, odgrywaną przez dźwięki, a konkretnie – muzykę. Dlatego, aby uzyskać niepowtarzalne wrażenia, warto delektować się każdym aspektem spożywanego posiłku i cieszyć każdym doznaniem zmysłowym.