Smażenie to rodzaj obróbki pożywienia, który znany jest ludzkości praktycznie od początku jej istnienia. Chociaż obecnie eksperci żywieniowi zalecają, aby raczej unikać spożywania produktów smażonych, wydaje się, że ich apele mają niewielkie szanse na odniesienie skutku. To, w jakim stopniu proces smażenia będzie negatywnie wpływał na zdrowie, zależy w dużej mierze od rodzaju stosowanych patelni.
Obecnie na rynku dostępne są produkty wykonane ze stali nierdzewnej, które charakteryzują się trwałością i odpornością na zarysowania. Chociaż wymaga stosowania tłuszczu, można ją myć w zmywarce i używać do smażenia metalowych narzędzi, bez obawy o porysowanie. Podobne właściwości będzie posiadała patelnia żeliwna. Można na niej smażyć dowolne produkty, a niektóre modele nadają się także do używania w piekarniku. Cechą charakterystyczną żeliwa jest to, że długo utrzymuje ciepło. Jest więc zupełnym przeciwieństwem do aluminium. Patelnie aluminiowe szybko stygną, lecz równie szybko się nagrzewają. Zazwyczaj pokrywane są różnego rodzaju powłokami.
Jeśli chodzi o powłoki, to w chwili obecnej największą popularnością cieszy się teflon oraz ceramika. Oba materiały chronią potrawy przed przywieraniem i wymagają użycia minimalnych ilości tłuszczu. Różnią się głównie odpornością na zarysowania. Teflon to materiał niezwykle wrażliwy, który regularnie traktowany metalem, ulegnie szybkiemu zniszczeniu. Ceramika odznacza się dużo większą odpornością. Wykonana z naturalnych produktów jest obojętna dla ludzkiego zdrowia. W przypadku teflonu takiej pewności nie ma, ponieważ udowodniono, że niektóre modele zawierały szkodliwy składnik. Na rynku dostępne są także patelnie z powłoką tytanową lub mineralną, jednak cieszą się one mniejszą popularnością wśród klientów.
Bogatą ofertę patelni WMF – renomowanej marki znajdziesz w sklepie internetowym WenaHome.
Interesują Ciebie marki WMF garnki ? – sprawdź ofertę sklepu.