Połączenie salonu z kuchnią to jedno z bardziej ekonomicznych rozwiązań, gdy mieszkanie jest mniejsze niż byśmy chcieli. Dzięki takiemu rozwiązaniu można zyskać dodatkowe metry, które są na wagę złota. Jak w salonie wydzielić przestrzeń, w której będzie można odpocząć oraz miejsce, gdzie wygodnie zjemy posiłek?
Wydzielenie w salonie miejsca, w którym będzie można odpocząć po trudach dnia, zrelaksować się i naładować baterie jest niezbędne. W takim miejscu świetnie sprawdzają się fotele pokojowe, które są wygodne i komfortowe.
Idealny fotel ma wysokie oparcie, podłokietniki oraz podnóżek, dzięki któremu można rozprostować nogi oraz prawidłowo ustawić plecy. Ergonomiczny fotel ma wygodne siedzisko, którego szerokość oraz głębokość jest nie mniejsza niż 40 cm. Ważny jest również kąt nachylenia oparcia, to dzięki niemu nasze plecy mogą odpocząć.
Łącząc salon z kuchnią warto zaplanować miejsce, gdzie wygodnie będzie można spożywać posiłki. Bardzo często klasyczny stół zastępuje wyspa, która jest praktyczna i komfortowa. Drewniane hokery zastąpią typowe krzesła, dzięki czemu ich wymiar będzie dostosowany do wysokości wyspy.
Wybierając hoker należy zwrócić uwagę na jego budowę. Funkcjonalny stołek barowy ma oparcie, podłokietniki oraz podpórkę dla nóg. Tak zbudowany hoker nie jest jednak mały. Trzeba zastanowić się, czy przy wyspie jest wystarczająco dużo miejsca, by ustawić potrzebną ilość stołków. Warto pamiętać, że między siedziskami powinno być tyle miejsca, by siedzące osoby nie uderzały się łokciami.