Kuchnia jako przestrzeń typowo użytkowa musi być zorganizowana w maksymalnie funkcjonalny sposób. Nie ma z tym problemu, gdy dysponujemy dużym metrażem, lecz co zrobić, gdy mamy jedynie niewielki pokój? Stosując się do pewnych zasad i rozwiązań wciąż można osiągnąć zadowalający efekt. Na co zwrócić uwagę?
W każdym pomieszczeniu przeznaczonym do gotowania wyróżniamy trzy kluczowe strefy z większymi sprzętami, a więc zazwyczaj lodówkę, kuchenkę z piekarnikiem oraz zlewozmywak. Najbardziej funkcjonalny będzie układ, w którym te punkty ustawione są na planie trójkąta i w odpowiedniej odległości względem siebie. W mniejszej kuchni może to być delikatny problem, lecz właśnie od tego powinniśmy rozpocząć przygotowania, a resztę umeblowania dostawiać dopiero po osadzeniu tych sprzętów. Ze względu na niewielki metraż musimy też zadbać o maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Częstym błędem jest pozostawianie pustych miejsc przy złączeniach ścian, tymczasem z powodzeniem możemy pomyśleć o szafkach kuchennych narożnych, które będą tam doskonale pasowały.
Przy niewielkim metrażu dobór odpowiednich mebli jest szczególnie istotny. W bardzo małych kuchniach warto rozważyć zrezygnowanie z klasycznych drzwiczek w szafkach na rzecz takich z przesuwnymi osłonami. By zapewnić sobie wystarczająco dużo miejsca roboczego, lepiej postawić na możliwie jak największy blat i lokować pojemne szafki pod nim oraz ewentualnie wersje podwieszane pod sufitem. Wiele sklepów oferuje całe zestawy mebli, które będą dobrze do siebie pasowały i pozwolą na swobodne przechowywanie przyrządów kuchennych oraz produktów spożywczych. Z przykładem można zapoznać się na https://meblekuchenne.pl/kuchnie/meble-kuchenne/zestawy-mebli-kuchennych/lora-zestaw-300cm-d-kuchnia-prowansalska.html.