Wybór dobrego wina nie jest sprawą prostą. Obecnie jest tyle gatunków tego szlachetnego napoju, że trudno się zorientować, które byłoby dla nas najlepsze. Sprzedawcy win nie zawsze orientują się jeśli chodzi o specyfikę tego trunku. Jedynie co wiedzą o tych napojach, to informacje zawarte na butelce. W takim wypadku można wrócić do domu po zakupie wina i stwierdzić, że to nie jest to, czego byśmy oczekiwali. Jakie zatem wybrać wino, by wypić je ze smakiem?
Nie ma tu jednej recepty, która pomogłaby w dokonaniu wyboru. Jedni lubią wina wytrawne inni półsłodkie jeszcze inni słodkie z różnymi dodatkami. Są też osoby gustujące w ostrym smaku kalifornijskiego Zinfandela. Niektórzy wybiorą cytrusowy lub kwiatowy Gewurztraminer, albo lekko wodnisty i delikatny Pinot Noir. Żeby trafić na „swoje wino” trzeba się liczyć z tym, że kilkakrotnie wybierzemy coś, co nie przypadnie nam do gustu. Aby jednak łatwiej trafić na smakowo pasujące nam wino, warto wziąć pod uwagę pewne kryterium wyszukiwania. Trzeba wiedzieć, że wina białe są oparte na kwasowości i będą bardziej delikatne. Czerwone natomiast bazują na taninach i są bardziej kompleksowe oraz złożone. Przy tym mocniej oddziałują na zmysły. Do tej grupy zaliczają się wina wytrawne półsłodkie oraz słodkie. Wina różowe, to coś dla osób wychowanych na słodkich napojach chłodzących. Ich intensywny smak może przypaść do gustu również tym, którzy zazwyczaj pijają drinki lub piwo z dodatkiem soku owocowego. Czerwone wina dobrze jest pić w pokojowej temperaturze. Natomiast białe i różowe bardziej smakują, gdy są chłodniejsze.