To, jak przechowujemy żywność ma ogromny wpływ na to, jak długo pozostanie ona świeża. Co więcej, przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach może mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Warto więc o to zadbać.
Pierwszym krokiem do bezpiecznego przechowywania żywności jest upewnienie się, że jest ona czysta i sucha przed umieszczeniem jej w pojemniku czy w lodówce. Zapobiega to rozwojowi pleśni na powierzchniach i potencjalnemu zanieczyszczeniu innych produktów spożywczych.
Kolejnym czynnikiem, który ma znaczenie jest temperatura. Przechowuj żywność w chłodnym miejscu, aby zapobiec szybkiemu rozwojowi bakterii. Idealna temperatura do przechowywania większości owoców i warzyw wynosi od 5 do 15 stopni Celsjusza, ale zależy to też od rodzaju produktu.
Zrezygnuj z plastiku – trzymanie warzyw i owoców w woreczkach plastikowych może sprawić, że szybciej będą się one psuć. Zamiast tego, użyj wielorazowych woreczków, takich jak dostępne na stronie https://beepack.pl/WOSKOWIJKI-BEEPACK-R-c20 woskowijki. W ten sposób nie tylko zachowasz świeżość produktów, ale także zredukujesz ilość wyrzucanego plastiku.
Używaj odpowiednich pojemników. Jeśli chcesz zapobiec przedostawania się zapachów z różnych produktów stojących koło siebie w lodówce, włóż je do szklanych pojemników. Upewnij się tylko, że są szczelnie zamknięte, aby wilgoć nie wniknęła do środka. Dzięki temu dłużej zachowają one świeżość.