O których witaminach warto pamiętać przy tworzeniu jadłospisu

Tworzenie codziennego jadłospisu wydaje się być dość prostym zadaniem. Jednak jeśli chcemy, aby dania były zdrowe, urozmaicone i smaczne, a jednocześnie szybkie w przygotowaniu, może okazać się, że zadanie jest znacznie trudniejsze. Zwłaszcza gdy chcemy, aby przygotowanie menu nie nadwyrężyło naszego budżetu.

O tych witaminach trzeba pamiętać

Jedną z ważniejszych witamin dla naszego organizmu jest witamina C, która jest kluczowa zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy musimy szczególnie zadbać o odporność. Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach. Najlepiej jest wybierać opcje sezonowe. Jeśli zimą mamy do nich ograniczony dostęp, warto wybierać owoce cytrusowe.
Tworząc jadłospis, nie możemy zapomnieć o bardzo ważnej witaminie E. Odpowiada ona za wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz współtworzą erytrocyty. Jeśli chcemy uzupełnić witaminę E, jedzmy więcej kapusty, orzechów oraz masła.

Układ nerwowy nie będzie działał właściwie, gdy zapomnimy o odpowiedniej dawce witaminy B1. Dzięki niej ułatwiony zostaje proces gojenia ran, a ból związany z różnymi dolegliwościami jest mniej odczuwalny. W uzupełnieniu poziomu ej witaminy szukajmy produktów, w których znajdują się jaja oraz drożdże. Dobrym pomysłem jest spożywanie suszonych owoców oraz pestek słonecznika.

Niezwykle ważne są również pozostałe witaminy z grupy B. To dzięki nim nasz organizm działa sprawnie i jesteśmy zabezpieczeni przed różnego rodzaju schorzeniami i problemami zdrowotnymi. Jeśli chcemy zachować zdrowie na długo przyda nam się również biotyna Swanson.

Artykuł powstał we współpracy z Swanson Polska.

Dodaj Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 1 =